Nieuw: workshop | Boer Boris in aquarel!

Interesse? Neem contact op of login
Nieuw: workshop | Boer Boris in aquarel!
Kranenburgh
Aanbieder
Kranenburgh
Uitvoerder
Museum Kranenburgh
Disciplines
Beeldende kunst
Leerjaar
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8
Gemeenten
Alle gemeenten
Soort activiteit
Rondleiding / Tentoonstelling / Workshop

Omschrijving

Tijdens een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen verschillende tentoonstellingen in het museum. We ontdekken dat kunst van alles kan zijn! Van schilderijen, tekeningen en foto's, tot boomstammen en zelfs schelpen! We ontdekken ook dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren: we kunnen ernaar kijken vanuit verschillende invalshoeken (staand, zittend, liggend en ondersteboven!), we kunnen geuren verbinden aan een kunstwerk, we kunnen ernaar luisteren en we kunnen bewegen als een kunstwerk! We ontdekken ook dat je zelf allerlei verhalen bij een kunstwerk kunt bedenken: wat zie je? Wat gebeurt er? Hoe loopt het verhaal af? 

Aansluitend op de rondleiding door de tentoonstellingen In de rug van de zee en Philip Hopman - Boer Boris!, gaan de kinderen zelf aan de slag met aquarelverf. De leerlingen van groep 1 t/m 4 schilderen een figuur, dier of machine die zomaar in een Boer Boris boek zou kunnen voorkomen. De leerlingen van groep 5 t/m 8 schilderen een hele scene voor een nieuw Boer Boris boek. Welke avonturen gaat Boer Boris nu weer beleven? Alle kunstwerken van de leerlingen worden samengevoegd tot een nieuw Boer Boris prentenboek! Op school kunnen de kinderen er zelf nog een verhaal bij schrijven/bedenken, uiteraard in rijmvorm, net als in de echte Boer Boris boeken.

Het programma duurt in totaal 2 uur, waarbij de workshop 1 uur in beslag neemt. Tussendoor is er evt. kort tijd om (zelf meegebracht) eten en drinken te nuttigen. De rondleiding en workshop zijn afgestemd op de leeftijd en belevingswereld van de leerlingen.

Leerdoel

De leerlingen leren wat een museum is en wat je daar allemaal kunt bekijken en doen. De leerlingen leren dat kunst in allerlei verschillende vormen bestaat: schilderijen, tekeningen, fotografie en kunst van materialen uit de natuur (bomen, schelpen). De leerlingen leren dat kunst van nu heel anders is dan kunst van 100 jaar geleden. De leerlingen leren dat je een eigen mening mag en kan hebben over kunst. De leerlingen leren om eigen associaties te maken bij een kunstwerk door deze samen te analyseren en te interpreteren. De leerlingen leren door kunst heel anders te kijken naar hun eigen omgeving. De leerlingen leren om hun eigen idee/fantasie om te zetten in een aquarel kunstwerk.

Eigenschappen

Onderwijstype
PO en SO
Duur
2 uur
Max aantal leerlingen
30
Locatie
Locatie aanbieder Museum Kranenburgh, Bergen U kunt gratis parkeren op ons parkeerterrein voor de deur.
Lesmateriaal
Ja

Kosten

Basis prijs Alle gemeenten (p.g.)
€ 200,00
Basis prijs Alkmaar (p.g.)
€ 200,00
Basis prijs Dijk en Waard (p.g.)
€ 200,00
Basis prijs Bergen (p.g.)
€ 200,00
Basis prijs Alkmaar-Schermer (p.g.)
€ 200,00
Basis prijs Alkmaar-Graft-De Rijp (p.g.)
€ 200,00

Beschikbaarheid 2024/2025

  • Periode(s)
  • Van 18 november 2024 tot 1 juni 2025

Beschikbaarheid 2025/2026

  • Niet beschikbaar

Kenmerken

Disciplines
Beeldende kunst
Kerndoelen
54 / 55
21ste eeuwse vaardigheden
Creatief denken / Communiceren
Stichting Leerplan Ontwikkeling
Waarnemen / Uitvoeren
Cultuur in de spiegel
Onderwerp
Boer Boris / Boerderijleven / Prentenboeken
Medium
Voorwerpen / Grafische tekens
Vaardigheden
Waarnemen / Verbeelden

Afbeeldingen