Cultuurtje in de klas! 2024


Artiance centrum voor de Kunsten, CultuurPrimair en Cool kunst en cultuur organiseren op woensdag 13 november de tweede editie van ‘Cultuurtje in de klas’. Een leerzame workshopmiddag in De Binding voor alle leerkrachten in het basisonderwijs uit Dijk & Waard, Bergen, Egmond, Schoorl en Alkmaar. Ontdek nieuwe werkvormen en invalshoeken op het gebied van cultuuronderwijs, die je de volgende dag in jouw groep kunt toepassen. En kom in contact met andere leerkrachten uit de regio!

De inschrijfkosten bedragen 30,- euro en wordt gefactureerd aan de scholen. Aanmelden kan vóór 26 oktober via het inschrijfformulier op deze pagina.


Programma
14:45 uur - Ontvangst in De Binding
15:00 tot 15:15 uur - Welkomstwoord
15:15 tot 16:05 uur - Workshopronde 1
16:15 tot 17:05 uur - Workshopronde 2
17:05 tot 17:45 uur - Napraten met een hapje en drankje


Inspirerende workshops
Tijdens Cultuurtje in de Klas worden er vijf verschillende workshops gegeven. Als deelnemer van deze middag volg je er drie (geef je voorkeur aan op het inschrijfformulier). 

Workshop - Dans is een taal
Dansen is spreken met je lichaam! Maar dans kan ook ingezet worden om de taalontwikkeling te stimuleren. In deze workshop leer je praktische tools om dans te gebruiken voor de taalbevordering van je leerlingen. Een dansante aanpak kan voor sommige kinderen helpen bij hun ontwikkeling. De workshop gaat uit van een lessenserie die Aslan Muziekcentrum samen met Stichting Taalvorming heeft ontwikkeld. Na deze workshop pas je dans met gemak toe in je taallessen!

Workshop - Bodypercussie
Jeroen Schipper is muziekdocent en liedjesmaker, hij schrijft o.a. liedjes voor 123ZING. Jeroen heeft zich naast het schrijven van liedjes gespecialiseerd in ‘lichaamsslagwerk’. Bodypercussie is laagdrempelig, flexibel en vooral ontzettend lekker en leuk om te doen! Tijdens deze workshop leer je energizers, ritmes en nieuwe bodypercussie te creëren die direct toepasbaar zijn in de klas. Van jong tot oud, van oost tot west, bodypercussie is geschikt voor iedereen!

Workshop - Film met overlap met erfgoed

Iedereen kan een filmpje maken. Hoe verwerk je dat in een betekenisvolle opdracht? Maak zelf een korte filmopdracht en ervaar hoe het is dit te bespreken met je klas.
Je gaat filmen o.l.v. ervaren filmdocenten met een iPad uit de filmkist van Filmhub Noord-Holland. Je gaat weg met een aantal concrete opdrachten die je meteen de dag erop kan inzetten. En je krijgt een digitale goodie-bag met ideeën voor films kijken, maken en bespreken.

Workshop - Zelf verf maken
Combineer kunst met techniek en geschiedenis bij deze workshop! Heb je je weleens afgevraagd hoe verf precies gemaakt wordt? En hoe schilders vroeger aan verf kwamen? We duiken kort in de geschiedenis van de verf. De grootste verrassing is misschien nog wel dat je heel veel dingen die je kunt gebruiken om verf te maken vaak 'gewoon' in huis hebt. We gaan in deze workshop dan ook zelf verf maken. Daarna dagen we je uit om de penselen te pakken en met je eigen verf aan de slag te gaan!

Workshop - Improvisatietheater
Vind jij het geven van Drama ook zo’n drama? Mis je inspiratie of handvatten om theater te integreren in je lespraktijk? Tijdens de workshop vol LEF! gaan we aan de slag met spelvormen uit het improvisatietheater. Spelvormen die je kunt inzetten als energizer of groepsbouwer, maar ook bij je reken-, taal-, wo-lessen en bij Burgerschapsvorming.
Je gaat gegarandeerd geïnspireerd én met een rugzak vol nieuwe spelvormen terug naar je groep.

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan via onderstaande link!
Inschrijven Cultuurtje in de klas - woensdag 13 november 2024